19 Ocak 2016 Salı

SpaceX'in uzay araçlarına Türk rakip: Dream Chaser



NASA'nın geçtiğimiz hafta açıkladığı 2026'ya kadar işbirliği yapılacak roket firmaları arasında; SpaceX ve Orbital ATK ile birlikte sahipleri Türk olan  Sierra Nevada Corporation da vardı. Eren Özmen'in başkanlık, eşi Fatih Özmen'in ise CEO görevlerini üstlendiği Sierra Nevada; rakiplerinde olmayan türden bir uzay aracına sahip.

Dream Chaser ismi verilen bu kanatlı uzay aracının özelliği ise; uzaya yapılan bir seyahatin ardından Dünya'ya dönüşte karaya iniş yapabilmesi. Bu özelliği ile rakiplerinden ayrılan "Hayal Avcısı"; yalnızca 9.1 metre uzunluk ve 7 metre genişliğe sahip. Üstelik, henüz test edilmemiş olsa da, 210 gün boyunca uzayda kalabiliyor

Dream Chaser'ı NASA için çok önemli kılan özelliği daha önce de belirttiğimiz gibi  Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya gönderilen bir kargoyu doğrudan karaya indirebilmesi. Bu özelliğiyle bilim adamlarına, gönderilen datayı çok kısa süre içerisinde inceleme imkanı sunan Hayal Avcısı; 3 ila 6 saat içerisinde uzaydan dünyaya iniş yapabiliyor ve tasidigi datayi hizmete sunabiliyor.

SpaceX'in Dragon isimli uzay aracı da Yeryüzüne kargo taşıyabiliyor ancak karaya iniş yapamıyordu. Dragon karaya inmek yerine henüz havadayken paraşüt açıyor ve okyanusa inmek zorunda kalıyordu.

SNC son olarak 2013'de Dream Chaser'ın bir denemesini yapmış; uçuş her ne kadar sorunsuz olsa da iniş anında bazı problemler ortaya çıkmıştı. Sol iniş donanımı alana yerleşirken sorun yaşamış ve sonuç olarak araç devrilmişti. Hayal Avcısı ilginç bir şekilde bu kazadan çok küçük hasarlar alarak kurtulmuştu.

SNC'nin yönetim başkan yardımcısı  Mark N. Sirangelo geçtiğimiz ekim ayında 2016'nın erken dönemleri için ikinci bir test uçusuna hazırlandıklarını açıkladı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top